Den vita käppen – oumbärlig, oslagbar, omöjlig att släppa

15 oktober firar vi tillsammans med hela världen den vita käppens dag. Denna till synes enkla pinne är i sig ett mirakel i användbarhet, funktionalitet och säkerhet. Med den vita käppen i hand tar sig miljontals personer med olika synnedsättningar fram runt om i världen.

Det är den vita käppen som skyddar och varnar för kanter, stolpar, ojämnheter och andra faror som kan stå i vägen när man är ute och går. Eftersom käppen utgår från användarens egen kroppsbredd och pendlas framför kroppen slås den mot allt som står i vägen från markhöjd till bröstet. På så sätt får personen bakom käppen signaler om hinder och kan undvika dem eller stanna och undersöka vad det är. Den ger även en ljudåterkoppling när den pendlas eller släpas i marken vilket vissa använder som navigeringshjälp. 

Visste du att…

Kulan längst ned på käppen kallas doppsko.

Det finns en mängd olika käppar; hopfällbara, lätta, tunga, med olika material i handtag och doppsko. Den gemensamma nämnaren är alltid att själva käppkroppen är vit.

Alla som använder vit käpp är inte blinda. Även personer med måttlig synnedsättning kan använda vit käpp. Det är en signal till omgivningen att man inte ser så bra samtidigt som den skyddar och hjälper till att undvika saker i vägen.

Käppen som hjälpmedel för personer med synnedsättning sägs ha funnits i över tusen år. Den började användas i Sverige på 1930-talet.