Sara Leoni

Nya färdtjänstupphandlingen klar

-Rent objektivt ett bättre avtal än det nuvarande. Det säger färdtjänstberedningens ordförande Fredrik Wallén (KD) om den nya upphandling av färdtjänsten som presenterades i tisdags. Också Sara Leoni, ombudsman på SRF-distriktet är positiv till den nya upphandlingen: -Många av våra krav finns med i de nya avtalen. Att taxiförarna får kollektivavtalsliknande villkor är mycket positivt, säger hon.

Sverigetaxi, Taxi Kurir och Taxi Stockholm vann färdtjänstuppdraget i Stockholms län. Att tre stora bolag får köra färdtjänsttaxi innebär att fler bilar kör färdtjänst från den första april nästa år, då den nya upphandlingen börjar gälla.

Idag är det två stora bolag som kör färdtjänst i länet, Sverigetaxi och Taxi kurir. I och med den nya upphandlingen får de alltså sällskap av Taxi Stockholm, som de senaste åren inte varit en del av färdtjänstsystemet.

I upphanslingen har ställts krav på kollektivavtalsliknande villkor för taxiförarna, och Caroline Ottosson, chef för trafikförvaltningen, hoppas att bättre villkor för förarna ska leda till förbättringar för färdtjänstresenärerna.

De nya avtalen innebär också ekonomiska belöningar till förare som kör ledarhund och förare som kör barn som behöver bilbarnstol. Detsamma gäller förare som kör för resegarantin, och förhoppningen är att det ska bli lättare att få bil för småbarnsföräldrar, för personer med ledarhund och för de som anlitar resegarantin. Avtalen innehåller också omfattande krav på utbildning av förare när det gäller bland annat bemötande.

Avtalen gäller i tre år med möjlighet till ett års förlängning.