Ditte Kahlström Jansson har blont axellångt hår med lite lugg och bär blommig tröja
Ditte Kahlström Jansson, utvecklingsstrateg tillgänglighet inom SL

SL satsar på ledsagning mellan buss och buss

I juni utvidgade SL sin ledsagningstjänst till att även innefatta ledsagning mellan buss och buss. På hundra olika bytespunkter runt om i länet kan nu resenärer som behöver hjälp till nästa buss beställa en ledsagare. SL erbjuder även bärhjälp mellan exempelvis fjärrtåg och SL-trafiken till och från Stockholms Central i samband med ledsagning.

Ledsagningen mellan buss till buss är ett pilotprojekt som drogs igång efter förfrågan från politikerna i landstinget. Distriktet har länge lobbat för en utvidgad ledsagningtjänst i kollektivtrafiken men hittills har enbart två ledsagningar mellan buss och buss beställts. Ditte Kahlström Jansson, Utvecklingsstrateg Tillgänglighet på SL, tror att orsaken är bristande information.

- Det är en väldigt fin tjänst att kunna få ledsagning från buss till buss och det vore jättebra om SRF:s medlemmar och andra spred informationen till alla som kan tänkas vara behjälpta av tjänsten, säger Ditte Kahlström Jansson.

Man måste beställa ledsagningen i god tid beroende på var i länet tjänsten ska utföras. Det beror på att ledsagningspersonalen ska hinna åka ut och möta upp på den önskade bytespunkten. Men många av de centrala bytespunkterna har, precis som vid ledsagning i tunnelbanan, bara 30 minuters förbeställningstid.
- Du kan även lägga in en förbeställning på flera dagar om du exempelvis pendlar, säger Ditte Karlström Jansson.

En annan nyhet inom SL är möjligheten att beställa bärhjälp i samband med ledsagning. Tjänsten kan enbart användas på Stockholms Central mellan olika trafikslag där minst en resa görs med SL. Den som beställer ledsagning till eller från ett fjärrtåg och kommer med tunnelbanan kan alltså få bärhjälp mellan trafikslagen.

För att beställa ledsagning buss till buss och bärhjälp ringer man SL:s Tillgänglighetsnummer
020-120 20 22. Tjänsten har öppet dygnet runt.