Under Ytan - Bertil Vallien

Spritmuseet inbjuder till en utställning med glasverk av Bertil Vallien. De uppmanar besökare att känna på verken, något som ofta är strängt förbjudet på många museer.

Bertil Vallien, född 1938, är en av vår tids stora förnyare av svenskt konstglas. Han tillhör de allra främsta i en generation svenska glaskonstnärer som brutit mot den sparsmakade skandinaviska formen. Genom innovativa uttryck och tekniker placerar han glaset i den fria konstens domän.

Under ytan söker sig till ett tema som är mindre känt för den vida publik som sedan länge följer Bertil Valliens omfångsrika konstnärskap.

Förlista, sönderslitna fartyg och förkolnade, ödelagda landskap i ett grovhugget svart glas för tankarna till existentiella frågor kring avsked, uppbrott och ankomst till främmande platser; till sorg och smärtsamma upplevelser i livet. Likt nyhetsfotografiets bildstoff från katastrofala händelser. Eller en arkeologisk utgrävning av en svunnen civilisation.

– När Mia Sundberg besökte min ateljé för att välja verk till utställningen på Spritmuseum gick hon utan tvekan direkt på dessa verk som stod utspridda lite här och var. Samlade och satta i ett sammanhang insåg vi båda att de utgjorde en intressant kommentar till vår samtid, berättar Bertil.

Bakgrund
Bertil Vallien är representerad i The Absolut Art Collection med två konstverk som han skapat tillsammans med Ulrika Hydman Vallien. Båda verken bär titeln Absolut Vallien. Han är även representerad på flera museer i världen så som Metropolitan Museum of Art i NYC, Victoria & Albert i London och Eremitaget i S:t Petersburg. Vallien har undervisat på Konstfack såväl som vid flera utländska universitet och har under en lång internationell karriär ställt ut på flera viktiga gallerier med inriktning på glas, framförallt i USA

Utställningen håller på fram till och med den 1 april.

Priser:
Vuxna: 120 kr.
250 kr inkl entré och Smakbricka med tre små snapsar och punsch.
Endast Smakbricka: 150 kr.
Pensionärer & studenter: 80 kr.
15—18 år: 50 kr.
T o m 14 år: Fri entré.
Visning: 40 kr exkl entré.
Grupper om minst 10 personer: 90 kr/person.

MAT OCH DRYCK
Museets bar öppnar kl 10 och erbjuder allt från kaffe till egna cocktails, en enklare barmeny samt lunch måndag till fredag. Under sommaren är ölbryggan och bersån öppen från kl 12, om vädret tillåter.Restaurangen, som räknas som en av världens bästa museirestauranger, är öppen onsdag till lördag kväll och serverar lunch lördag och söndag.

Adress:
Spritmuseum finns på Djurgårdsvägen 38-40, mellan Vasamuseet och Gröna Lund vid gästhamnen.

SPÅRVAGN 
Från T-centralen vid Sergels torg/Hamngatan går spårväg City linje 7. Kliv av vid Liljevalchs/Gröna Lund och gå förbi Liljevalchs ner mot vattnet, sväng höger mot Vasamuseet och gästhamnen, ca 500 meters promenad.BUSSBuss 67 till hållplats Liljevalchs/Gröna Lund.Buss 69 och 76 till hållplats Djurgårdsbron.

TUNNELBANA
Station Karlaplan; därifrån 10 minuters promenad eller buss 67 till hållplats Liljevalchs/Gröna Lund. 

Välkomna!