Rehabilitering får inte vara en blind fläck för ögonläkare

Uttalande 2013-04-20

Till Stockholms läns landsting och Region Gotland.

Vi begär att Stockholms läns landsting och Region Gotland i sina avtal med all skattefinansierad ögonsjukvård ställer krav på:
att alla ögonläkare ska betrakta rehabilitering/habilitering som en del av behandlingen, samt
att studiebesök på länets syncentral blir obligatoriskt för alla ögonläkare.

Den som drabbas av en synnedsättning påverkas inom nästan alla livsområden. I det längsta lever hoppet att ögonläkaren ska lyckas ordna så att synen kommer tillbaka. Men ibland når även den skickligaste specialist vägs ände. Vården måste då ge det smärtsamma beskedet att synnedsättningen är bestående.

Vår erfarenhet är att ögonsjukvården alltför ofta ser sitt uppdrag som slutfört i det ögonblick då den medicinska behandlingen inte kan komma längre. I den situationen behöver patienten en doktor som kan inge hopp för framtiden. För det finns hopp, men då är en tidig och bra rehabilitering nödvändig.

Enligt nationella och regionala riktlinjer ska syncentralen vara en viktig länk i vårdkedjan. Där finns de experter som kan ge personer med synnedsättning bättre möjligheter till ett fortsatt självständigt liv. Bland annat genom stödsamtal, utbildning, utprovning av hjälpmedel och träning i olika tekniker som kompenserar för synnedsättningen.

Vi möter ofta personer, som inte har fått information av sin ögonläkare om möjligheterna till rehabilitering och inte heller någon remiss till Syncentralen. Därför måste avtalen med ögonsjukvården förtydligas, så att vårdkedjan fungerar.

Uttalandet antaget vid Synskadades Riksförbund, SRF Stockholms och Gotlands läns årsmöte den 20 april 2013.