Tryggare resor för öborna

Nu kan gotlänningarna andas ut. Den regel som begränsar resandet med färdtjänst i annan kommun till maximalt tre mil är på väg att tas bort.

 Vill du lyssna på artikeln (inläsare Charlotta Burman), klicka här. Tyvärr så kan man inte lyssna på artikeln med mobil.

-Det här innebär större frihet och rörlighet för gotlänningarna. Det känns väldigt bra, säger en nöjd Gösta Karlsson, ordförande i SRF Gotland och vice ordförande i Funkisam Gotland, som hjälpt till att driva frågan.

Kommunfullmäktiges beslut om de nya, begränsade reglerna kom som en överraskning för distriktet i oktober 2016. Enligt Gösta Karlsson skulle tekniska nämnden tagit upp frågan i ett samråd, som brukligt är. Men de brast i rutinerna:

-Då blev det en väldig cirkus här. Vi drog igång vårt påverkansarbete direkt och fick lägga fram våra synpunkter på beslutet som skulle begränsa resandet för oss högst avsevärt i en annan kommun. Regionens egen utredning om hur det hade drabbat resandet mellan jul och nyår visade att det hade gått ner med 50 %. Under våren har vi haft en pågående diskussion i god anda med både förvaltningen och nämnden och lyckats övertyga dem. De har accepterat att beslutet till stor del var felaktigt och gett med sig – men vi har också fått kompromissa. Till exempel när det gäller taxan, där fick vi ge med oss lite.

Tekniska nämndens förslag antogs den 28 juni och innebär att man får resa nio mil vid ett resetillfälle och betala 90 kronor var tredje mil. Vill man åka ytterligare en mil får man betala själv.

-Det blir lite mer än tidigare. Men å andra sidan kommer man ju i trygghet och säkerhet dit man vill, säger Gösta Karlsson.

Kommunfullmäktige förväntas klubba beslutet på sitt möte i augusti. De nya reglerna börjar gälla i oktober.