Lägerdagbok Kärsögården

Dag 1

Lägerdeltagarna Alva och Hanna pysslar namnskyltar under stor koncentration. På bordet ligger en massa material.

Nattliga hälsningar från Kärsögården

Just nu pågår alltså SRF Stockholm Gotlands första av två läger för barn och ungdomar med synnedsättning i sommar, och här kommer vårt första inlägg i lägerdagboken. 
Det var 17 pirriga lägerbarn och ett gäng lika förväntansfulla ledare som samlades för att åka till Kärsögården strax utanför centrala Stockholm igår. Första dagen var fylld av att lära känna varandra, gården, och allt det innebär att vara på läger. Vi pysslade namnskyltar till våra rum och avslutade kvällen med allsång på verandan i solnedgången. 

Dag 2

Dag två inleddes med en rafflande femkamp där lagen tävlade i att äta godissnören utan att använda händerna, vissla med kex i munnen och hitta en plats i hela havet stormar. Organisationen US Stockholm kom på besök, vi träffade ljudtidningen popcorn, paddlade kanot i motvind och avslutade med strandparty med musik, snacks och kvällsbad. 

Imorgon väntar en utflykt till parken Zoo i Eskilstuna. Det är glada barn och ledare som trötta men fyllda med positiv energi hälsar godnatt och ser fram emot ytterligare tre lägerdagar.

Dag 3

Flera av deltagarna står samlade runt en lemur som sitter på någons axel.

En dag bland fräsande geparder och fikasugna lemurer 

Sommarlägret på Kärsögården rullar vidare i full fart, och här kommer en uppdatering om vår tredje dag i lägrens underbara värld.
Idag har vi varit på en utflykt till Eskilstuna och Parken Zoo med alla sina djur, stånd med spunnet socker och karuseller. Vi delades in i grupper utifrån vad vi ville göra, och fick bl.a. uppleva en fräsande gepard, fritt fall och krokodilsafari. Men dagens höjdpunkt var vår privata visning där vi fick komma närmare parkens djur. Vi inledde med ett besök hos kelsjuka får och getter och hungriga minigrisar. Därefter fick de modiga klappa pytonormen KHA, skäggagamen Rebecka, en nyfiken kackerlacka och en kissande sköldpadda. Medan nästan alla barn klappade reptilerna, höll sig ledarna på behörigt avstånd… Visningen avslutades med ett besök i Lemurernas värld. Eftersom de är vilda djur vill de inte bli klappade. Däremot är gillar de maskrosor, och det krävdes ingen större övertalning för att de skulle sätta sig på våra huvuden och axlar om det fanns en sådan i närheten. Alla som ville fick uppleva känslan av att ha ett vilt djur intill kinden, med den långa, randiga och mjuka svansen ringlad över axlarna. Något många sent kommer att glömma. Dagens enda minus var vädret. Trots prognosen om sol överraskades vi av ösregn som höll i sig nästan hela dagen. Det var alltså ett blött men glatt gäng som återvände till Kärsögården för mat och showdownturnering. 

Dag 4

Deltagaren Tim springer över gräset efter en fotboll

Bland fotbollar och chokladbollar

Onsdagen inleddes med skattjakt. Här fick barnen i tre lag hjälpa bagare Nilsson att återfinna de försvunna ingredienserna till världens godaste chokladbollar. Efter att ha svarat på gåtor, flyttat giftiga käglor och byggt torn återfanns lyckligtvis alla ingredienser, och vi kunde baka chokladbollar till vår baklängeslunch, där vi alltså åt efterrätten först. Mätta och sockerstinna fick vi sedan besök av Parasport Stockholm. Här fick vi prova på fäktning, five a side (blindfotboll) samt racketsporten showdown. Vi vill tacka de fantastiska ledarna för respektive sport som med ren glädje lyckades inspirera varenda kotte på lägret till att utmana sig själva och varandra, stort tack! Dagen avslutades med ett glittrande disco med limbo, dansstopp och givetvis chips och godis i stora lass.
Torsdag 20 juni, avresedag och dagen före midsommar. Vad kunde väl då passa bättre än midsommarfirande i miniatyr! Efter att ha packat ihop våra saker blev det alltså ringlekar, danstävling och säckhoppning under påhejande av lägret i huset bredvid. Efter lunch utvärderade vi veckan innan det var dags att åka hem. Självklart avslutade vi med kramkalas! Det var ett gäng trötta men oerhört glada barn och ledare som sa hejdå med många roliga, fina och spännande minnen i bagaget.
Under lägret har många nya vänskapsband knutits, erfarenheter utbytts och vi har lärt oss många nya saker. Vi ser hur viktiga de här lägren är för deltagarna. Att få vara i ett sammanhang där en synnedsättning inte är någon stor sak betyder så mycket för den som varje dag behöver förklara, försvara och själv hitta lösningar för att klara både skolan och fritiden. Här får deltagarna träffa andra i en liknande situation, få och ge tips, prova saker som man kanske aldrig får göra annars, och bara få vara utan fördomar. Och inte minst ha riktigt kul. Det är så viktigt!!
Med det säger vi tack och hej för nu. Nästa läger hålls den 5-11 augusti på Gotland. Då utlovas en ny lägerdagbok, följ oss gärna även då! 

Deltagare och ledare dansar i ring runt midsommarstången.