Barnhand som läser punkskrift
Det är roligt att läsa böcker

Barn och familj

Att träffa kompisar, åka på äventyr, ha roligt och utforska nya saker är lika viktigt för synskadade barn och ungdomar som för seende. Därför är vi måna om att ha en bra och innehållsrik barn- och ungdomsverksamhet inom vårt SRF-distrikt. Här kan du läsa mer om vad vi brukar göra.

Läger för barn med synnedsättning

Varje sommar drar ett helt gäng barn och ungdomar iväg på läger. Det första lägret är förlagt i Stockholmsområdet i juni och det andra är på Gotland i början av augusti. Åldersgruppen är sju till 16 år och barnen ska vara bosatta i Stockholms län eller på Gotland.

Tanken med lägren är att barnen och ungdomarna ska få möjlighet att träffa barn och ungdomar i en liknande situation som sin egen. Det finns mycket att prata om och erfarenheter att utbyta. En annan viktig del av lägervistelsen är att lära sig vara oberoende. För många är det första gången som man sover borta och bara det är en spännande erfarenhet. Dessutom finns det vuxna synskadade ledare med på lägren som kan fungera som förebilder. Många av barnen och ungdomarna är inte vana vid att träffa vuxna synskadade och det kan vara bra att lära sig att även som synskadad kan man klara det mesta i livet, bara på ett lite annorlunda sätt.
Lägeransvarig lägger ut dagboksanteckningar med bilder på facebook varje dag. Här kan du se 2019 års lägerdagbok för sommarlägren på Kärsögården i Stockholm och Lärbro på Gotland.

På hösten träffas alla lägerdeltagare för en lägeråterträff. Här snackas det lägerminnen, vi äter något gott och pratar allmänt om vår verksamhet. 

Julgransplundring

Varje år bjuder SRF Stockholm Gotland in till julgransplundring. Alla barn och ungdomar med en synndesättning är välkomna samt synskadade föräldrar med barn. Vid detta tillfälle gör vi allt som traditionellt ingår i en julgransplundring. Vi erbjuder också en aktivitet som är speciellt anpassad så att alla, såväl synskadade som seende barn och ungdomar ska kunna delta. Det kan exempelvis vara dockteater där alla som vill får känna på dockor och annan rekvisita för att det ska gå att hänga med i berättelsen. 

Prova på 

Några gånger per år anordnar vi också aktiviteter som man som synskadad kan ha svårt att delta i på samma villkor som seende. Exempelvis har vi inlett ett samarbete med Skansenakvariet för att kunna få känna på så mycket som möjligt i stället för att titta.

Vill du veta exakt vilka aktiviteter som är på gång för barn och ungdomar med synnedsättning så finns en e-postlista där alla aktiviteter annonseras. För att gå med i listan, vänd dig till Kristina Ljung på kansliet.