En silvergrå storpudel med halsband i svart beige och rött ligger i skuggan på en gräsmatta. Solsken sprider sig bland björkar, gräs och buskage som syns i bakgrunden. Hunden tittar med stadig blick uppåt åt vänster.
Silvergråa storpudeln Lexi ligger i skuggan på en gräsmatta, tittandes med stadig blick uppåt åt vänster.

24 april - Lexis och alla andra ledarhundars dag

Lexi är en silvergrå storpudel som sedan ett år förgyllt sin matte Anne Mondotters tillvaro. Lexi är en glad, busig och bestämd ung dam som älskar att vara med där det händer.

Hon arbetar lika stolt och fokuserat i storstadens vimmel, under konstvandringar och föreningsuppdrag som ute i skogen och på koloniföreningens mark. Där leder hon bland annat matte till sopcontainern och gödselstacken. Och så tar hon förstås sitt ansvar och berättar för matte när någon passerar utanför grinden.

Lexi gör allt för att inte blöta ner sig men vill ändå jaga vattenstrålen när matte vattnar grönsaksodlingarna. Hon har inte bråttom med att få i sig maten och är inte intresserad av tuggben. Men i trädgården sticker hon gärna in nosen bland de taggiga grenarna för att komma åt de goda krusbären.

Och när husse skär upp någon saftig köttbit på köksbänken är hon noggrann med att inte tigga. Istället lägger hon sig under köksbordet och spanar – tänk om en liten slamsa hamnar i hennes matskål, vilken lycka!

Lexi är frihet, trygghet, glädje och massor av kärlek för matte Anne Mondotter.