Man som käppar i en tunnelbanevagn i New York 1970
Fotograf Winston Vargas

Den vita käppen enkel, ovärderlig, oslagbar

Varje år den 15 oktober uppmärksammas ett av världens enklaste och mest ovärderliga hjälpmedel, den vita käppen. Här kommer lite fakta om vår vita vän i vardagen.

Den vita käppen är ett mycket gammalt och väl använt hjälpmedel för personer med synnedsättning. Förutom att den fångar upp saker som finns på marken och informerar om hinder, är den samtidigt en signal till omvärlden att här kommer en person som inte ser så bra. Merparten av dagens vita käppar är gjorda av aluminium som är ett lätt och hållbart material. Det finns käppar som kan vikas ihop när de inte används, andra skjuts ihop likt ett periskop. Vissa har trähandtag, andra har handtag i gummi. Variationen på den vita käppen är stor vilket gör att alla som har en synnedsättning kan välja den modell som passar just hen bäst.

Personer med synnedsättning får sin vita käpp från Syncentralen. Hjälpmedlet är kostnadsfritt och provas ut efter användarens längd och önskemål.

När du ser en person med vit käpp är det bra att lämna företräde. Tänk också på att placera din cykel eller elsparkcykel så att den inte står i vägen på gator och torg. Den vita käppen fångar inte upp allt; speciellt inte när den hamnar under eller mellan saker. Även hinder i mag- eller ansiktshöjd är svåra att känna med käppen eftersom den oftast har markkontakt. 

Titta gärna på våran film och lär dig mer om den vita käppen och på vilket sätt den gör användarna mer streetsmarta än andra, via youtube