Öppet brev till färdtjänstnämnden

Öppna ögonen - sluta omgående diskriminera synskadades rätt till färdtjänst. Nyligen fick en blind ung man avslag på sin ansökan om färdtjänst i region Stockholm. Han överklagade till förvaltningsrätten som gav regionen rätt med motiveringen att han kan ”lära sig resa samtliga sträckor med kollektiva färdmedel”.

Även en ung kvinna med grav synnedsättning har fått avslag på sin färdtjänstansökan från både regionen och förvaltningsrätten. Unga människor på väg ut i vuxenlivet med hela världen för sina fötter. Nu sätts de i ett slags fängelse. Deras brott: de har en synnedsättning som gör att de inte kan orientera sig till okända platser. 

Synskadades Riksförbund Stockholm Gotland kräver att färdtjänstnämnden i region Stockholm tar ett krafttag kring ansökningsprocessen för färdtjänst. Nämndens ögon måste öppnas för de helt odiskutabla tillika grava problem som en synnedsättning innebär när det kommer till orientering och förflyttning. Att hänvisa till att en person kan ”lära sig resa kollektivt” en eller flera sträckor är i vårt tycke ren diskriminering. Hur ska Vilmer och Julia hitta fram till kompisens nya lägenhet tvärs över stan? Kunna medverka i grupparbetet hemma hos en kursare i Västerort där hen aldrig varit? Hitta till de mindre konsert- eller teaterlokalerna? Ta sig till sportbutiken i ett köpcentra dit inga bussar går?

Vi har sagt det förr och vi säger det igen; att inte kunna se alls eller se dåligt innebär att man inte kan köra bil, inte cykla, inte ta en elsparkcykel. Vi kan heller inte hitta från buss- eller tunnelbanestationer på okända platser. För vi ser inte marken framför våra fötter, än mindre hur världen ser ut runt omkring oss.
Att detta ska vara så svårt att förstå och ta hänsyn till år 2021 är i vår mening totalt obegripligt. Ingen söker färdtjänst för att de har bra alternativ - ingen. De allra flesta med en synnedsättning klarar av att åka vissa sträckor kommunalt och kan gå till fots till utvalda närliggande välkända platser.

Men för övriga mål behöver vi på grund av bristen på synförmåga en insats från regionen. En insats som heter färdtjänst och som ska hjälpa oss att åka säkert och tryggt till platser dit vi annars inte kan ta oss. 

Karin Hjalmarson, ordförande Synskadades Riksförbund Stockholm Gotland
Tel: 070-950 99 36
E-post: karin.hjalmarson@srfstockholmgotland.se

Christoffer Örnevik, ombudsman Synskadades Riksförbund Stockholm Gotland
Tel: 08-462 45 20
E-post: christoffer.ornevik@srfstockholmgotland.se