Händer som läser på punktdisplay
Att få lära sig ett nytt läs- och skrivspråk är en viktig del i rehabiliteringen.

Så kan syncentralen utvecklas

SRF Stockholms och Gotlands län presenterar nu ett 5-punktsprogram för att utveckla rehabiliteringen för synskadade i länet. Bakgrunden är att alliansen i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd har beslutat att upphandla Stockholms Syncentral. Men de har hittills inte redovisat några tydliga mål eller framtidsplaner för syncentralen. Här är våra förslag för att ge synskadade bättre möjligheter att hantera vardagen och leva ett aktivt liv.

1. Utveckla metoder för att stimulera brukarens egna drivkrafter

För att komma framåt måste man vilja framåt. Därför är brukarens medverkan och eget engagemang avgörande i rehabiliteringen. Vi vill att de som kommer till Syncentralen redan från början ska få en tydlig bild av vad rehabiliteringen kan göra för dem och hur de själva kan påverka resultatet. De behöver också få ”verktyg” för att hantera sin synskada, övervinna motgångar och sikta framåt. Vi vill att man tar lärdom av idrottspsykologin och arbeta särskilt med motiverande samtal och mental träning.

2. Samverka och bygg nätverk som hjälper brukaren framåt

Ett starkt nätverk runt brukaren ökar chanserna till en lyckad rehabilitering. Syncentralen har redan idag en omfattande samverkan med olika aktörer. Vi vill att detta arbetssätt stärks ytterligare och ingår i en målmedveten strategi. Stöd till familj och närstående, med bl. a. särskilda kurser för anhöriga, ska vara en självklar del i rehabiliteringen. Samverkan med andra delar av vården, skolor, arbetsförmedlingen, försäkringskassan och kommunernas syninstruktörer, behöver fördjupas. Vi vill särskilt peka på vikten av att barn och unga får ett sammanhållet stöd. Även yrkesverksamma och personer med utländsk bakgrund behöver mer samordnade insatser för att rehabiliteringen ska bli framgångsrik.

3. Utöka träning i färdigheter som ger mer självständighet och självförtroende

Den som får kraftigt nedsatt syn måste hitta nya sätt att klara vardagen: att laga mat, sköta sina kläder, betala räkningar, göra anteckningar och läsa böcker och tidningar.  Att kunna förflytta sig på egen hand och orientera sig i olika miljöer är också nödvändigt för att kunna vara aktiv och delta i samhället. Det behövs mer övningstid och coachning för att kunna träna systematiskt på de nya färdigheter som krävs. Vi vill se tydliga utbildningsupplägg för hur olika färdigheter kan övas upp. Vi efterlyser också en särskild satsning för att utveckla träningen i orientering och förflyttning.

4. Storsatsa på kunskaper i att hantera digital teknik

Människor förväntas idag kunna använda datorer och smarta mobiler för att skaffa viktig information och utföra olika tjänster. Många synskadade är dock utestängda från dessa möjligheter, bl. a. från landstingets olika e-hälsotjänster. Det krävs särskilda utbildningssatsningar, för att personer med synnedsättning fullt ut ska kunna använda den digitala tekniken i sin vardag. Dessutom måste processen för att få fungerande datorhjälpmedel göras både snabbare och enklare för brukarna.

5. Utveckla arbetssätt som bygger på systematik och vetenskap

Vi vill se mer av vetenskap och systematiska metoder även inom rehabiliteringen för synskadade. Bland annat ökad systematik vid kartläggning av brukarnas behov, tydliga rehabiliteringsplaner med stärkt brukarinflytande, återkommande uppföljningar för barn och vuxna, träningsprogram som baseras på aktuell vetenskap och forskning som knyts till syncentralens verksamhet. Allt detta bidrar till ökad kvalitet och till att syncentralen blir attraktiv som arbetsplats.

Det råder idag brist på synpedagoger och datapedagoger för synskadade. Därför är det av avgörande betydelse att ta vara på och utveckla den kompetens som redan finns på Stockholms Syncentral.  Men vi vill också se en strategi för att rekrytera de nya, kompetenta specialister som behövs för framtiden. De är förutsättningen för en rehabilitering i världsklass.

Detta är SRF

Synskadades Riksförbund, SRF, är en politiskt och religiöst oberoende intresseorganisation för personer med synnedsättningar i Sverige. SRF arbetar för synskadades rätt till delaktighet och jämlikhet på samhällets alla områden. Vi har en mer än hundraårig tradition av att stödja varandra för att kunna leva aktiva och självständiga liv.