Pendeltåg som kommer in på stationen
Foto: Melker Larsson

Utrop vid korta tåg är bra för alla

Från och med i höst kan länets pendeltågsresenärer både se och höra information om kort tåg. Detta efter att distriktet tillsammans med DHR och Funktionsrätt Stockholms län, Trafikverket och Trafikförvaltningen jobbat fram en lösning.

När pendeltåget är kort ropar pratorerna på stationerna ut informationen ”Kort tåg, gå mot mitten av perrongen” fem minuter innan ankomst.* Samtidigt ges informationen i blått på den visuella skärmen.

– Vi är jätteglada över att informationen ropas ut. Många med synnedsättning har lyft problematiken med att man inte vet var man ska stå. Och det är ju bra för alla. Flera perronger är väldigt långa. Står man exempelvis och tittar i mobilen är det lätt att missa att det är ett kort tåg, säger Christoffer Örnevik, ombudsman med ansvar för trafikfrågor på distriktet. 

Tanken är att mitten av varje perrong ska markeras på något sätt. Christoffer Örnevik berättar att det lutar åt en audiell information av något slag men hur och när det införs är inte fastställt.
- Vi fortsätter fundera på en bra lösning tillsammans med de andra funktionshinderorganisationerna, Trafikverket och Trafikförvaltningen, berättar Christoffer Örnevik.

Informationen om att gå mot mitten av perrongen försvinner då även annan trafikinfo förmedlas. Det är rent tekniskt inte möjligt att få med samtlig information.