Diskriminerande regler i färdtjänsten måste ändras
Färdtjänstens regler ger idag föräldrar med funktionsnedsättningar rätt till så kallade via-resor så länge deras barn går i förskolan. Det innebär att föräldern i en sammanhängande taxiresa kan åka från hemmet, lämna sitt barn på förskolan och sedan fortsätta till jobbet. Men när barnet börjar i första klass upphör möjligheten till via-resor för det stora flertalet föräldrar. Vi har från SRF starkt kritiserat detta, eftersom det hindrar synskadade att ta del i sina barns skolgång så som andra föräldrar gör.
Efter uppmärksamhet i massmedia gjorde landstingets färdtjänstutskott i september en smärre ändring i regelverket. Föräldrar kan sedan dess få fortsatta viaresor i vissa fall. Men enbart om barnet också har en funktionsnedsättning och bara om kommunen sluter avtal om att ta på sig en del av kostnaden. Hittills är det bara Stockholms stad som har slutit ett sådant avtal och antalet föräldrar som blivit hjälpta av regeländringen kan räknas på ena handens fingrar.
Färdtjänstutskottet har samtidigt skapat nya problem. Genom beslutet bryter utskottet mot principen om likabehandling, dvs principen att personer med likartade omständigheter ska behandlas lika. Godtyckligt skiljer man mellan föräldrar till barn med funktionsnedsättning och föräldrar till barn utan funktionsnedsättning. Båda grupperna har samma behov av att vara aktiva i sina barns skolgång, men ändå behandlas de olika.
Vi kräver att alla synskadade föräldrar med färdtjänst ska ha lika möjligheter till resor via skolan. Rätten att vara aktiv i barnens skolgång får inte göras beroende av om barnet har funktionsnedsättningar eller inte. Den får inte heller vara beroende av vilken kommun familjen råkar bo i.
Vi uppmanar färdtjänstutskottet att snarast ändra nuvarande diskriminerande regler.
Representantskapet för Synskadades riksförbund i Stockholms och Gotlands län samlat till höstmöte i Stockholm den 29 oktober 2011.