Ledsagning i vården - för allas rätt att komma rätt
För oss med synnedsättning är det svårt, för att inte säga omöjligt, att utan ledsagare själv besöka sjukhus eller andra vårdinrättningar. Att komma till en ny plats och inte kunna orientera sig med hjälp av synen är väldigt problematiskt. Ofta saknas reception i entrén och ljudmiljön kan vara svår. Stressen och osäkerheten kring om man kommer rätt på sjukhuset gör att flera av oss med synnedsättning helt väljer bort vissa vårdbesök. Ledsagning måste även erbjudas när vi är anhöriga och ska besöka någon på sjukhus.
Region Stockholm skriver i utredningen Hälso- och sjukvården 2040 ”att den framtida styrningen behöver säkerställa jämlik vård”. Vi vill påminna om att jämlik vård även inbegriper möjligheten att rent praktiskt kunna komma till vården. Arbetet kring detta måste sättas igång redan idag. Att från regionens sida hänvisa till den kommunala ledsagningen eller sjukhusens skyltning är helt oacceptabelt. Ledsagning ska enligt kommunerna inte användas för vårdbesök. Dessutom är det långt ifrån alla av oss som är beviljade ledsagarservice. Skyltningen kan underlätta för synsvaga, inte för gravt synskadade.
Synskadades Riksförbund Stockholm Gotland vill att det inrättas en tjänst dit man kan ringa och boka ledsagning för vårdbesök eller när man hälsar på en inlagd anhörig. Det kan förslagsvis fungera som den regionala tjänsten Ledsagning i SL-trafiken. Tjänsten bör vara lika självklar att erbjuda som tolk vid vårdbesök. Det är regionens ansvar att säkerställa allas rätt att kunna komma till vården.
Synskadades Riksförbund Stockholm Gotland vill:
Att region Stockholm inför ett telefonnummer dit man kan ringa och beställa ledsagning för besök till samtliga vårdinrättningar.
Att ledsagning vid behov ska gälla för hela sjukvårdsbesöket, från start till avslut.
Att behov av ledsagning jämställs med ledsagningen i SL/möjligheten att boka tolk vid vårdbesök.
Uttalandet antaget vid Synskadades Riksförbund, SRF, Stockholm Gotlands årsmöte den 23 april 2022 i Stockholm.