Bild på App Store i en iPhone
iPhones App store

Tillgängliga appar

Vi har här listat ett antal appar som synskadade själva har testat och tycker fungerar bra. I dagsläget rör det sig enbart om appar för Apples produkter iPhone och iPad. De kan laddas ner direkt till telefonen från ”App Store”, som finns med i telefonen när man köper den.

Skype

En mycket bra app för telefon- och videosamtal. Fungerar internationellt, men man bör ha tillgång till wifi dvs trådlöst nätverk. Fungerar väl med anpassningar för tal och punktskrift.

Tap tap see

En igenkännings-app. Man tar foto, och kan få berättat vad som syns på bilden. T.ex. ”grå mugg med mörkt innehåll”. Appen är på svenska.

Light detector

En app som förvandlar iphone till en ljusindikator. Kan användas av blinda för att kontrollera om ljuset är släckt eller inte eller om lampor lyser på elektroniska apparater.

Seeing assistent - home

En gratis app, som innehåller tre olika verktyg: Ljusindikator, färgindikator och streckkodsläsare.

Svensk månadskalender

Är ett mycket bra komplement till den inbyggda kalendern i iPhone.
En stor fördel är att om man sveper från en dag till en annan läser Vocieover upp alla aktiviteter för just den dagen.
Den kan också visa veckonummer och namnsdagar samt helgdagar om man vill, utan att man behöver prenumerera på en speciell kalender. Det går att använda den inbyggda kalendern parallellt, kalendrarna synkas med varandra.

Navigering sker med så kallade klockobjekt, ett objekt för år, Det är smidigt att bläddra lågnt fram i tiden, eftersom namn till skillnad från i standardkalendern kan gå år för år och månad för månad.

Påminnelser

Finns i iphone som app redan från början. Bra att veta kan vara att påminnelse inte bara kan ställas in till en viss tid. Man kan också ställa in att man vill bli påmind på en viss plats. Till exempel att man ska köpa något när man går förbi mataffären. Telefonen använder sig då av den inbyggda GPS- och kartfunktionen för att hålla reda på var du är och påminna dig på aktuell plats.

Blindsquare

En GPS-app, för navigation, speciellt anpassad för synskadade, med svenskt tal.
Appen Kostar pengar, ca 140 kr. Kan spåra/visa väg till en angiven adress, närmaste kommunikation t.ex. t-banestation. Den kan också tala om vad som finns i närheten, du kan söka efter affärer, arbetsplatser, intressanta platser mm.

My Way Classic

Är också en navigations-app, som använder telefonens inbyggda GPS. I denna app kan man lägga in en egen rutt och intressepunkter, för att få en indikation när man kommer till vissa punkter längs rutten. 

Friluftsliv

En GPS-app, anpassad just för friluftsliv. Även i denna går det lägga in en rutt. Det går också lägga in förinställda telefonnummer, för att lätt kunna slå larm om något händer när man är ute.

Res i Stockholm

En mycket bra app, som ger information om hela SL-trafiken. Man kan söka en bestämd resa, eller få realtidsinformation om vilka avgångar som är de närmaste på en namngiven hållplats eller station. Det går också att få störningsinformation. En annan användbar funktion för synskadade är att man kan få information om alla mellanliggande hållplatser på en buss, t-bane eller pendeltågslinje. På så vis blir det lättare att hålla reda på var man befinner sig och hur långt det är kvar innan man ska gå av.

Sveriges Radio Play

 En bra app för att hitta allt möjligt som går på Sveriges Radio, både direktsända program och program från arkivet. Du kan också kolla exempelvis vilken låt som spelas.

SVT Play

Bra sätt att se TV från Sveriges Television. I appen kan du också läsa SVT;s programtablåer. Man kan se både live-sändningar och gångna program.

Downcast

En app där du kan prenumerera på olika podprogram. Det går att göra spellistor över sådana program du vill lyssna på. Det senaste avsnittet laddas hem automatiskt. Du är därför inte beroende av om mobilteckningen är bra eller dålig när du ska lyssna.

Podcaster

Detta är Apples egna program för att prenumerera på olika podsändningar. Här kan man hitta alla möjliga program som finns på Itunes. Den fungerar ungefär som downcast.

Adobe Reader

Ibland behöver man kunna läsa dokument, som man får i form av pdf-filer. T.ex. ICA:s recept eller andra liknande utskick. Adobe Reader och Ibooks är två läsare som båda fungerar. Men Adobe Reader har den fördelen att den kan återge de svenska tecknen å, ä och ö, vilket gör det lättare att läsa dokumenten.

Spotify

Musikspelningsprogram, med ett stort digitalt musikbibliotek och en rad olika funktioner. Du kan till exempel söka efter artister och låtar eller göra egna spellistor. Spotify finns både för datorer och smarta mobiler, men mobilappen fungerar bäst för den som är gravt synskadad och använder talsyntes.
Observera att man måste ha betalversionen av programmet, Spotify Premium för att få tillgång till mobilversionen av programmet. Man betalar då en månadsavgift på ca 100 kr. Flera personer kan använda samma abonnemang, men bara en i taget.

Appen är inte så lättanvänd som vi skulle önska. Knappar och reglage skulle behöva märkas bättre, så att den svenska talsyntesen kan ge korrekt talad information till användaren. Vi hoppas att utvecklarna kan lägga mer kraft på att testa så att appen fungerar väl med Voiceover och andra hjälpmedel som finns i iPhone.

Garageband

En musik-app som är som en liten inspelningsstudio. Man kan spela in på åtta kanaler. Appen fungerar med anpassningar för synskadade. Men det är ett komplext program med många olika möjligheter. Kostar 38 kr.

Foto-app

Iphones inbyggda kamera-app är användbar. Telefonen säger till om man riktar kameralinsen mot ett ansikte, var i bilden det finns och om det är stort eller litet. Med senaste uppdateringen av operativsystemet till IOS7 kom också möjlighet att få vissa beskrivningar av redan tagna bilder. Fotoprogrammet kan t.ex. upplysa om en bild, är mörk eller otydlig/oskarp.

Sociala medier

Facebook har en app och den har successivt blivit bättre för synskadade. Den fungerar idag, och förser talsyntesen med viss extrainformation som man kan behöva om man ser dåligt.

Schredder

Ett schackprogram som fungerar väl med anpassningar. Kostar 55 kr.