Bild på ett förstoringsglas med kamera
Förstoringsglas med kamera

Fritt val av hjälpmedel

Vissa enklare synhjälpmedel kan nu väljas som Fritt val. Det innebär att du får en rekvisition på ett visst belopp som du själv kan köpa ett hjälpmedel för, istället för att hjälpmedlet lånas ut till dig av Syn- eller Hjälpmedelscentralen.

Information om vilka synhjälpmedel som omfattas av Fritt Val får du av din förskrivare på Syncentralen. Naturligtvis kan du välja att få ditt hjälpmedel som tidigare via Syncentralen och Hjälpmedelscentralen.

Så går det till

Det är du och din förskrivare på Syncentralen som tillsammans gör en bedömning av ditt behov av ett hjälpmedel. Om det hjälpmedlet finns tillgängligt för Fritt Val och du bestämmer dig för att välja det alternativet så får du en rekvisition från Syncentralen som visar hur mycket pengar du kan köpa ditt hjälpmedel för.

Rekvisitionen använder du när du köper ditt hjälpmedel hos den leverantör du väljer. Om hjälpmedlet kostar mer än beloppet på rekvisitionen så får du själv stå för merkostnaden. Sedan du köpt hjälpmedlet är det du själv som äger det. Det är viktigt att notera att konsumentköplagen gäller. Var noga med att ta reda på vad som gäller för byte och retur hos den leverantör du väljer. Mer information om hur Fritt Val fungerar och vad du behöver tänka på får du från din förskrivare på Syncentralen.